Tiramisu

Tiramisu
Tiramisu kan lages på mange ulike måter. Denne oppskriften fikk jeg med meg da jeg jobbet i Tjekkia i Praha på en Italiensk restaurant som heter Square. Kjøkkensjefen var fra Italia så dette er ekte saker. Alle jeg har servert denne oppskriften liker den max! Her til en form a 26 cm lang og 17 cm bred (8-10 porsjoner).

Finn frem:

  • 500 g mascarapone kremost
  • 1 fersk vaniljestang
  • 5 eggeplommer
  • 5-6 ss sukker/melis
  • 1 pk fingerkjeks, 200 gram (ladyfingers- fås kjøpt på butikker som Meny og Helgø).
  • ca 4-5 dl sterk kaffe
  • ca 3 ss cognac/grand manjere eller amaretto likør
  • ca 50 g mørk sjokolade

Fremgangsmåte:
Visp eggeplommer med sukker/meis til en luftig konsistens. Visp inn maskarapone osten og frøene fra vaniljestangen (se under «Tips» hvordan du på best mulig måte får ut frøene fra vaniljestangen). Bland alt sammen til alt er godt fordelt. Sett til sides. Ha nå kaffe og cognac (eller annen smak) i en liten boks eller en dyp tallerken (pass på at det er plass til å dyppe fingerkjeksene i den). Finn frem formen som du ønsker å ha tiramisuen i. Dypp nå kun halve kjeksen (på langs) i kaffeblandingen til du kjenner at kjeksen er inntrukket i kaffe. Ikke hold for lenge da kjeksen går fort i oppløsning. Hold ikke lenger enn ca 4 sekunder. Legg kjeks og osteblandingen lagvis, Start med å legge kjeksen i bunnen av formen. Ha så på halvparten av maskaraponeost- blandingen. Ha et lag til med kjeks, og resten av mascaraponen på toppen. Riv mørk sjokolade over helt til slutt!

La formen stå i kjøleskap over natten slik at desserten får satt seg. Det kan hende at det blir litt overflødig kaffe som ligger i bunn (dette kan du bare helle bort). Del i passelige stykker. Servers med hjemmelaget bringebær saus eller bare frisk bringebær til!

Kjekt å vite:
Denne herligheten kommer på på rundt 3300 kcal totalt. Deler vi det på 10 porsjoner blir det ca 330 kcal per porsjon. Det er med andre ord ingen mager dessert, men må da alt være magert? Jeg unner meg i allefall slike godsaker i ny og ne. Prøv du også- jeg lover det er verdt alle kaloriene!!! 🙂

Tips:
Fersk vaniljestang smaker så mye bedre enn vaniljeessens. Det kan faktisk ikke sammenliknes. Del vaniljestangen på langs og åpne den litt med hjelp av fingrene. Finn frem en skarp liten rotkniv og skarp ut frøene. Ha frøene der du vil ha dem ( i for eksempel hjemmelaget is, kesam, fruktsalat, saus eller liknende). Etterpå kan du putte vaniljestangen på et glass med litt sukker og du får hjemmelaget vanljesukker på kjøpet!

Velbekomme!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.