Protein

Hva er protein?
Alle levende organismer er avhengig av protein. Proteiner er store molekyler som er bygget opp av ulike aminosyrer. Disse aminosyrene er nødvendig for all oppbygging av nye celler under vekst, og alle cellene i kroppen vedlikeholdes ved at ”byggematerialet” stadig vekk fornyes. En skiller mellom animalske og vegetabilske proteiner. De animalske proteinene inneholder alle de nødvendige aminosyrene (fullverdig protein), mens ved de vegetabilske proteinene må en kombinere de ulike matvarene for å få fullverdig protein. Anbefalingene for protein til en person med normalt aktivitetsnivå er 0,8-1.0 g per kilo kroppsvekt. Det tilsvarer mellom 10 og 20 prosent av kalori inntaket per dag.

Eksempler på matvarer som inneholder protein
Rødt og hvitt kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter finner en fullverdig protein (matvarer som inneholder alle de nødvendige aminosyrene). Vegetabilsk protein kan for eksempel være ulike kornslag (mais, ris, korn), belgfrukter (erter, bønner, linser) og nøtter. Hvis en for eksempel blander ris og bønner får en fullverdig protein.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.