Har litt dilla på supper om dagen. Her er en fiskesuppe med blåskjell, reker, sei, laks og masse gode grønnsaker. Lag neste gang du får middagsgjester! Her til ca 6 porsjoner.
Finn frem:
- 1 kg blåskjell
- 2-3 dl hvitvin
- 4 laksefileter
- 2 små sei fileter
- 1 liten boks med ferdigpilla reker, av god kvalitet
- 1 liten med fløte
- 1 liter fiskekraft
- 1 stk sjalottløk
- 4 stk poteter
- 2 stk vårløk
- 1 liten bunt gressløk
- 1/4 brokkoli
- 3-4 gulrøtter
- 1 ss maizena jevner
- 1/3 sitron
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Start med blåskjellene. Hell dem i en stor bolle og la dem stå under rennende kaldt vann i noen minutter slik at de får skylt seg godt. I mens finner du en stor gryte. Hakk opp sjalottløken og putt i gryten sammen med hvitvinen. Kok opp og la det fosskoke før du tilsetter blåskjellene og har på lokket. La blåskjellene dampe seg ferdig i gryten i ca 5-7 min. Juster eventuelt på varmen litt slik det ikke koker over. Når dette er gjort så siler du av blåskjellene og tar vare på kraften (sil eventuelt blåskjellkraften igjen igjennom en fin fil eller med et silerklede slik at alt skjellrester kommer bort). La blåskjellene avkjøle seg på benken før du begynner å rense dem ut av skjellene. Kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg eller bare så vidt åpnet seg (disse må ikke spises da det er en grunn til at de ikke har åpnet seg)! Ta vare på noen skjell med blåskjell som du kan bruke som pynt i suppen.
Kok fiskekraft selv, eller kjøp ferdig, ev bruk litt fiskebuljong. Jeg kjøpte torskenakker og kokte kraft på disse da det var det jeg fikk tak i den dagen. Fiskebein (til fiskekraft) kan bestilles noen dager i forkant hos de fleste forhandlere. Ha fiskekraft, blåskjellkraft og fløte i en gryte. Skrell og kutt opp poteter og gulrot i terninger og brokkoli i små buketter (bruk også stilken). Gressløk og vårløk kuttes smått og tilsettes ikke før helt tilslutt. Fisken kuttes i små terninger.
Tilsett nå potetene og gulroten i suppen. Kok til potetene er nesten ferdig. Tilsett så brokkolien. Kok et par minutter til før du skruer ned varmen og tilsetter fisken. Denne skal kun trekkes ferdig i gryten (unngå å røre for mye da fisken går fort i stykker). Rør ut 1 ss maizena i litt vann og hell forsiktig inn i suppen mens du rører forsiktig. Suppen skal ikke være tykk, den skal bare få litt hold i seg! Kok opp og tilsett vårløken og gressløken. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Reker og blåskjell skal kun varmes og kan gjerne bare tilsettes direkte i suppeskålene (blir disse kokt for mye blir de fort seige i konsistensen). Legg nå fint opp i tallerkner, og bruk skjell til pynt om ønskelig. Eller du kan la gjesten forsyne seg selv av gryten. Enda lettere 🙂 Server god drikke og godt brød til!
Kjekt å vite:
Det er lurt å blande både fet fisk og mager fisk i suppen du lager. Fet fisk, som for eksmpel laks, inneholder både sunne fettsyrer og vitamin D i tillegg til god proteinkvalitet, selen og jod. Mager fisk, som for eksempel sei, inneholder det samme som laks men ikke de sunne fettsyrer. Forskning sier at et inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer kan redusere risikoen for hjerte-karsykdommer. Mix derfor de ulike fiskesortene neste gang du lager fiskesuppe, fiskefarse, fiskegryter osv. Da er du sikker på at du får i deg sunt fett som kroppen er avhengig av.
Tips:
Har du litt for mye blåskjell til overs? Frys dem ned og server dem ved en annen anledning. Kanskje det blir en liten blåskjellforrett til helgen etterpå? Bland sammen blåskjell, sitronsaft, fersk koriander, litt hvitløk, finhakket sjalottløk, salt og pepper. Dander opp på toppen av en sprø bruscetta og nyt!
Velbekomme!