Rødbetesuppe!

Rødbetesuppe
Har du ikke har laget rødbetesuppe tidligere så vil jeg virkelig anbefale det! Det er sunt, lett og godt. Jeg prøver å lage minst en vegetar middag per uke, og da faller det ofte ned på supper. Rødbetesuppe er opprinnelig fra Russland og kalles for Borsjtsj. Denne utgaven er en forenklet versjon uten kjøtt. Her til 2 porsjoner.

Finn frem:

  • ca 600 g fersk rødbeter (ca 3 medium stk)
  • 1/2-1 stk løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-2 ss olje
  • 5-6 dl grønnsakskraft (eller buljong)
  • 1 dl appelsinjuice
  • 1/4 sitron
  • Salt og pepper
  • 4 ss lettrømme eller kesam

Fremgangsmåte:
Skrell og finhakk løken og hvitløken. Skrell rødbetene. Kutt to av de i skiver, og den siste rives på råkostjernet. Ha løk, hvitløk og rødbetene i skiver i en kasserolle sammen med oljen. Stek noen minutter på medium varme. Ha så på kraften og juicen og kok til rødbetene er myke. Kjør så på blender eller med stavmikser. Hell gjerne av litt av kokevæsken og heller spe på igjen etterpå (pass også på å ikke ha for mye suppe i blenderen da det blir ofte blir suppe eksplesjon utover alle kanter. Godt under halvparten av beholderen burde gå fint. Vær også obs på at blenderen din tåler varm veske).

Hell suppen tilbake i kasserollen. Spe på med resten av kokevesken og ev litt mer veske hvis den fremdeles er for tykk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha i de revne rødbetene og småkok i 5 min til. Server med kesam eller lettrømme, og litt godt grovbrød ved siden.

Kjekt å vite:
Rødbete er mager kost. Den er en god mineralkilde som inneholder fosfor, kalsium og jern. Rødbeter bør ikke gis til barn under 6 måneder grunnet høyt nitratinnhold. C-vitamin er kjent for å fremme opptaket av jern i vegetabilske matvarer, her rødbeter. Derfor har jeg tilsatt litt appelsinjuice i suppen, men ikke bare av den grunn, også fordi det smaker utrolig friskt og godt.

Tips:
Kokte rødbeter med ferskpresset sitron over er sunt og smaker kjempe godt til de fleste retter. Rødbeter er like godt til middag som på brødskiva, så sett i gang og kok som aldri før 😀

Velbekomme!

2 kommentarer til “Rødbetesuppe!

  1. Turid Undertun

    Frisk og god høstsuppe! (Som gammel lærer må jeg pirke litt: Det heter kokevæske. Væske kommer av våt som får omlyd til æ. Veske er noe en har ting i.)

    Svar
    1. admin Innleggsforfatter

      Hei Turid! Ja rødbetesuppen er en herlig høstsuppe! Av og til går det litt fort i svingen og da blir desverre ikke alt skrevet korrekt. Takk for at du gav beskjed:-)

      Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.