Det finnes en mengde oppskrifter på Bacalao rundt om i verden, men her hjemme i Norge er den tomatiserte utgaven den mest brukte. Denne gryten lager seg selv. Perfekt å servere når en har gjester. Her til 5-6 perseoner.
Finn frem:
- 400 g klippfisk
- 400 g torsk
- 1 kg poteter
- 1/2 rød paprika
- 2 stk løk
- 2 stk rød vanlig chili
- 4 fedd hvitløk
- 1 dl olivenolje
- ca 9 dl vann
- 2 bokser hermtiske tomater
- 200 g tomatpure
- Salt og pepper
- 2 ss sukker
- Ev oliven hvis en liker det
Fremgangsmåte:
Først av alt må du vanne ut klippfisken over natten (legg den i en stor bolle med vann og bytt vann to ganger).
I denne oppskriften brukte jeg 50/50 med vanlig fisk og klippfisk. Vanligst er å bruke kun klippfisk, men jeg prøvet meg på en ny vri denne gang- og det funket bra det 🙂
Vask/skrell poteter, paprika, løk og kutt i tynne skiver. Finhakk hvitløk og chili. Del fisken i passelige biter, du velger selv hvor store du vil ha dem. Finn frem en stor kaserolle og legg alt lagvis med pepper i mellom lagene. Hell olivenoljen over helt til slutt. Tomatpuréen kan blandes ut sommen med noe av vannet slik at det fordeles lettere i gryten. Ha i sukkeret. Kok opp og la gryten småkoke ca 1,5-2 timer. Vær forsiktlig når du rører i gryten, det moses lett til småbiter. Server gjerne noe godt brød til!
Kjekt å vite:
Poteter er en viktig basismatvare, men er ikke inkludert i de «fem om dagen». Poteter har flere vitaminer og mineralstoffer og høyere innhold av kostfiber enn vanlig ris og pasta. Kokte eller bakte poteter er bedre enn stekte og friterte osv.
Tips:
Lag opp en stund før du skal servere slik at smakene får satt seg ordentlig. Denne varianten ble litt sterk, så ønsker du litt mildere er det bare til å ha i litt mindre chili.
Velbekomme!