Liker du også å lage hjemmelaget brød? Da anbefaler jeg å bruke langtidsheving metoden. Det er enkelt som bare det! Hev fordeigen over natten og fortsett dagen etter. Skal du likevel være hjemme på dagen så kan du lage brød mens du gjør andre ting! Lurt 🙂 Hjemmelaget er best, ingen protest! Her til 8-9 brød!
Finn frem:
Dag 1 (på kvelden):
Fordeig:
- 1 kg sammalt hvete grov
- 0,5 kg fullkornmel
- 1,5 l vann, romtemperert
- 3 g tørrgjær (Ja- du leste riktig, i denne oppskriften trenger du minimalt med gjær)
Til bløtlegging:
- 400 g kruskakli i 2 liter kokt vann (kok opp vannet og rør inn kruskaklien)
Dag 2 (på formiddagen):
- 2 kg hvetemel (+ hvetemel til utbaking)
- 0,5 kg fullkornmel
- 150 g valnøtter, hakket
- 150 g gresskarfrø (+ ca 1 pk gresskarfrø på toppen av brødene)
- 4 ss valnøttolje, eventuelt olivenolje
- 20 g salt
- 5 dl vann, romtemperert
Fremgangsmåte:
Dag 1:
Bland ingrediensene til fordeigen sammen i en stor bakebolle (10 liter) og sett på benken til langtidsheving (minimum 8 timer). En behøver ikke klede over bollen. La den bare stå på kjøkkenet på en lun plass.
Kok opp 2 liter vann og bland inn 400 g kruskakli (1 pk). La dette stå på benken i romtemperatur like lenge som fordeigen.
Dag 2:
Finn frem bakebollen med fordeigen. Tilsett hvetemel, fullkornmel, valnøtter, gresskarfrø, valnøttolje, salt og 0,5 liter temperert vann. Bland alt godt sammen (med hendene) i bakebollen. Strø godt med hvetemel på benken og hvelv deigen rett over. La deigen heve 1-2 timer på benken uten klede. Bak så ut deigen til du får en klebefri deig, bruk mer hvetemel om nødvendig. Del opp i 8-9 like deler (vei gjerne opp hvert brød til ca 8-900 g) og form brødene slik du ønsker. Ha så gresskarfrøene over i på en tallerken. Spray vann på brødene eller bruk hendene til å ha på vann og rull dem i gresskarfrøene. Sett på stekebrett med bakepapir. Hev så en siste gang en times tid før du steker dem i ovnen. Hvis du vil lage snitt i brødene kan du bruke en skarp kniv å snitte på langs over brødene, enten før du hever dem eller rett før de skal inn i ovnen.
Stekes på 200 grader i 10 min, deretter på 180 grader i ca 45-50 min. Avkjøles på rist!
Kjekt å vite:
Helsedirektoratet anbefaler oss å spise 20-30 g fiber hver dag. Grovt brød og grovt mel er en god kilde til fiber. Fiber gjør godt for fordøyelsen, stabiliserer blodsukkeret og kolesterolet, samt gir metthetsfølelse etter måltidet. Det gir også lite kalorier.
Det anbefales også å spise en liten håndfull nøtter hver dag! De fleste nøtter er fylt med umettet fett (sunt fett). Opp til flere studier har vist at denne typen fett er til stor fordel for hjertet, og kan redusere sjansen for hjertesykdom med opptil 21 prosent. Umettet fett kan også beskytte mot kreft, styrke immunforsvaret og øke konsentrasjonsevnen.
Spiser du dette brødet får du både i deg både fiber og nøtter for den dagen! To fluer i en smekk med andre ord 🙂
Tips:
Du kan fint steke alle 8-9 brødene i ovnen på samme tid. Men da må du rotere på brettene! Slik gjør jeg det: Roter på brettene slik at alle brettene har fått 10 min på 220 grader på øverste rille. Sett så temperaturen ned til 180 grader og stek så på 20 minutter til alle brettene har fått være øverst i ovnen. Det er litt tungvint, men det funker! Alternativet er jo å lage halvparten av oppskriften, men jeg liker å lage i store porsjoner og fryse ned 🙂
Lager du brød til barna dine? Da kan det være lurt å ta bort frøene og for eksempel kjøre valnøttene helt fint på food prossesor eller liknende. Små barn har ikke godt av små frø da disse kan være vanskelig å tygge, eller i verste fall kan de sette seg fast i halsen!
Velbekomme!
Spennende oppskrift som skal testes.
Jeg reagerer litt på butikkbrød, men lurer på om det kan være gjær siden knekkebrød er litt bedre for magen. Derfor tenkte jeg å prøve dette som inneholder lite gjær, men vet du næringsinnholdet?
Hei Marthe! Beklager sent svar. Jeg har ikke næringsinnholdet klart dessverre. Men du kan fint regne det ut selv ved å gå inn på matportalen. Der finnes et kostberegningsprogram som heter kostplanleggeren. Det er umulig for meg å si noe om hva du reagerer på. Det kan være gjær, eller det kan være hvetemel. Mange reagerer på gjær,men mange reagerer også på glutenet i hvetemel. Jeg foreslår at du prøver deg litt frem.
Lykke til med brødbaking:)