Meksikansk burger. Lite salt- mye smak! – Oppskrift, fakta om salt og konkurranse!

Mexikanskburger

Sunne Fristelser har inngått et samarbeid med KIWI i forbindelse med KIWIs saltkutt kampanje. Denne oppskriften er utarbeidet til det formål, og er beregnet til 3 porsjoner.

– Visste du at vi nordmenn spiser totalt 30.330 tonn kjøttdeig, karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig per år? Og visste du at disse kjøttproduktene, etter ferdigmat som frossenpizza, brødprodukter, ost, smør, kjøttpålegg og spekemat,  er en av de matvaregruppene som bidrar med mest salt i kosten vår? Nordmenn inntar i dag omtrent 10 g salt hver dag, mens helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak på 5 gram salt. Det er dobbelt så mye salt hver dag, tenk på det neste gang du salter maten!

Hva man spiser og drikker påvirker helsen vår. Bare kjøttdeig alene bidrar for eksempel til at saltforbruket er så høyt som det er. For mye salt kan nemlig føre til for høyt blodtrykk (omtrent 1 av 3 nordmenn har høyt blodtrykk i dag), og risiko for hjerte- og karsykdommer. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge. For mye salt kan også øke faren for kreft i mage og tarm.

Saltinnholdet i maten kan reduseres, og en nedgang i befolkningens saltinntak kan gi betydelige helsegevinster. KIWI kutter nå ut alt tilsatt salt og vann i alle sine egne kjøtt-, karbonade- og kyllingkjøttdeiger, og krever også at underleverandører gjør det samme. HER kan du lese mer om KIWIs saltkutt kampanje.

Kilde: Helsedirektoratet

Finn frem:

 • 400 g kIWI karbonadedeig u/ salt og vann
 • 1 egg
 • 2 fedd hvitløk
 • 1-2 stk vårløk
 • 2 ss tacokrydder
 • 2 gode ss grovhakket fersk koriander
 • 2 ss stekeolje
 • 2 tomater
 • 1/2 rødløk
 • Guacamole av 1 stk avokado
 • 6 ss tomatsalsa
 • 4-5 ss mager kesam eller vanlig kesam
 • Ruccula salat
 • 3 stk grove hamburgerbrød, gjerne hjemmebakt!

Fremgangsmåte:
Lag tacokrydder, tomatsalsa og guacamole på forhånd. Trykk på lenkene ovenfor for oppskrift og fremgangsmåte.

Bland karbonadedeig med tacokrydder, hvitløksfedd, egg, finhakket vårløk og koriander. Bland godt sammen før du former 3 burgere. Vask salat og tomat. Kutt tomat i skiver og rødløk kuttes i ringer. Hamburgerbrødene ristes i ovnen. Stek så burgerne (ca 2-3 min på hver side på medium varme). Ha kesam og guacamole i bunnen av burgeren og dander på resten av ingrediensene etter ønskelig rekkefølge.

Kjekt å vite:

 • Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). Det er særlig natriumet i salt som har dokumentert negativ helseeffekt. Kroppen har behov for natrium, men ikke for mye. Ca 1,5 gram salt dagen er et nødvenig inntak.
 • Natrium har en rekke viktige funksjoner i kroppen, blant annet binder natrium væsken i kroppen, og oppretterholder en balanse mellom intracellulær og ekstracellulær væske. Får en for mye salt i seg hoper det seg opp væske i kroppen som igjen fører til for høyt blodtrykk.
 • Visste du at 1 teskje salt utgjør omtrent 7 g salt? Tenk over når du salter maten din neste gang.
 • Gi ikke salt til barn under ett år. Grunnen til det er at nyrene er ikke ferdig utviklet. Barn over ett år skal også ha minimalt med salt, det er fordi hvis barnet får i seg for mye salt i ung alder så kan det påvirke helsen i voksen alder.
 • Fra desember i år skal saltmengden i produkter oppgis på matvarer slik at forbrukeren skal kunne vite hvor mye salt de får i seg. Dette er felles merkeregler for EU og Norge.

Tips:
Denne oppskriften er laget av karbonadedeig, men du kan gjerne benytte svine- eller kyllingkjøttdeig også.

Tre gjerne et trespyd igjennom burgeren helt tilslutt! Det ser både stilig ut, samtidlig som det holder burgeren på plass når du spiser 🙂

Velbekomme!

BLI MED PÅ KONKURRANSE!  VINN GAVEKORT PÅ KIWI VERDI 1000 KR!!!!

1. desember trekker jeg ut en vinner som stikker av med et gavekort fra KIWI verdi 1000 kr!
Alt du behøver å gjøre er å LIKE OG DELE denne oppskriften på Facebook!
NB: Skriv i kommentarfeltet når du har likt og delt 🙂

 

56 kommentarer til “Meksikansk burger. Lite salt- mye smak! – Oppskrift, fakta om salt og konkurranse!

 1. Siv Paulsen

  Likt og delt på Facebook 🙂
  Siden jeg alltid handler på Kiwi, hadde denne premien vært super for meg! 😀
  Mvh Siv

  Svar
 2. Barbro

  Liker og delt :)Sunne fristelser det må prøves,mat vi må enten det er lett eller tung trening,det er det som gir livet mening,men med gavekort fra på 1000 kroner,da er det jeg som på toppen troner ;);)

  Svar
 3. Beate M. Bingen

  Hei, hei! 😀

  Jeg vil veldig gjerne delta, har nærmeste Kiwibutikk bare 300 meter fra huset, og gjør de fleste innkjøp der. 😀 Flott frukt og grønt disk har de også. <3

  Følger, liker og har delt på Facebook. Ha ei flott helg

  Mvh Beate

  Svar
 4. sunnefristelser Innleggsforfatter

  Tusen takk til alle som har likt og delt 🙂 For dere som har laget eller skal lage retten, håper det smaker:-)

  Svar
 5. Barbro

  Likt og delt 🙂 Elsker mat med smak og mexicansk er en stor favoritt . Må prøve denne oppskriften ,da dette så supergodt ut 🙂

  Svar
 6. kjerstin

  Jeg har prøvd ut oppskriften og denne smaker helt fantastisk. Må innrømme at jeg har slitt litt ift salt tidligere, fikk liksom ikke nok…men ser jo nå at andre krydder kan gjøre susen, og det blir enda bedre. Vi skal servere denne til foreldre og svigerforeldre nå før jul og jeg gleder meg til deres reaksjon. De er av den gamle skolen, men tror de vil bli veldig positivt overrasket. Tusen takk for oppskrift, fremgangsmåte og for at du gjør meg mer bevist i forhold til salt og annet. 🙂

  Delt denne på facebook, og håper flere av vennene mine ser og prøver 🙂

  Svar
  1. sunnefristelser Innleggsforfatter

   Hei Kjerstin:)

   Tusen takk for kjempe hyggelig tilbakemelding! Kjekt at oppskriften fallt i smak, og at du deler den videre:)

   Håper du finner andre sunne og nyttige oppskrifter på siden min som faller like mye i smak:)

   Mvh Inger Lise

   Svar
 7. Merethe Helgesen

  likt og delt. spiser alt for mye salt, bruker grillkrydder på alt…. trenger hjelp 🙂

  Svar
 8. camilla eggen

  Nå veit jeg hva morgen dagens middags mat blir:) NAM det hørtes godt ut 🙂

  Også likt og delt selvfølgelig :)for 1000 hos Kiwi kan man få en masse sunt og godt 🙂

  Svar
 9. sunnefristelser Innleggsforfatter

  Vinneren er nå trukket ut og det ble Anne Snefrid Opheim. Gratulerer så mye! 🙂 Gavekort blir sendt hjem til deg snarest! Tusen takk til alle andre som har deltatt i konkurrasen:-)

  Svar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.